Hai, Nama Saya Nik Hazwan

Menetap di Ampang. Selepas SPM saya menghabiskan masa selama setahun dengan gadjet dan komputer, menerokai dunia digital. Ini termasuklah halaman media sosial Facebook, Twitter dan Instagram, dan berakhir dengan bermain dengan website, web hosting.

Daripada hobi diatas, saya explore lagi dunia internet, termasuklah marketplace dulu ada 11Street, dan kini Shopee, Lazada untuk target pasaran Malaysia. Tidak tamat disitu, saya explore Amazon, Ebay, Alibaba. Kesemua marketplace ini ada sasaran pasaran tersendiri.

Selepas SPM, saya pernah menawarkan servis membina sebuah Laman Web, E-Commerce ini termasuk Payment Gateway bagi memudahkan individu, ahli perniagaan memperkenalkan bisnes dan penjenamaan peribadi di dalam dunia digital ini. Selain itu, saya pernah memiliki syarikat Baitul Bytes Enterprise, dan menawarkan servis web hosting dan pendaftaran nama domain .com .com.my dan sebagainya.

Kini sudahpun memasuki tahun 2021, dan dukacita dimaklumkan saya diberhentikan kerja setelah berkhidmat di sebuah syarikat menjual bateri kenderaan yang mempunyai lebih 27 cawangan di Lembah Klang, Negeri Sembilan, dan Tanjung Malim Perak. Namun saya percaya, dengan berbekalkan minat saya yang mendalam dalam website, e-commerce, penulisan, web hosting, umumnya dalam bidang Teknologi Maklumat, InsyaAllah saya boleh teruskan kehidupan seperti biasa.

Banyak pengalaman yang saya perolehi dari syarikat bateri ini, antaranya, saiz bateri kenderaan mengikut jenama dan model kenderaan. Bagaimana menguruskan khidmat pelanggan yang dingin, bagaimana memahami masalah yang dihadapi oleh pelanggan dan seterusnya memberikan solusi terbaik bagi menyelesaikan masalah mereka.

Akhir kata, insyaAllah saya akan terus menulis dalam blog ini, yang saya jaga sejak tahun 2010 lagi, dengan menggunakan nama samaran “Nikhanz”, saya mengambil nama ini sempena nama saya “Nik” dan pada masa itu, 10 tahun lepas saya suka dengan nama ala ala ‘artis’, hans isac.. disini bermulanya rekaan nama sendiri, selain nama Jepun, “Nikuve Kuniaki”, sebab saya minat dengan Animasi Jepun seperti One Piece, dan Dragonball Z.

Terima kasih kerana baca halaman ini sampai habis, saya berdoa agar PKP/MCO dinegara kita Malaysia, akan berakhir dengan segera, setelah setahun lebih Covid-19 ini merebak masuk dalam Malaysia. Sama sama kita berdoa, agar semua pulih dengan sedia kala.

Terima kasih,

Nik Hazwan