Apabila awak bertanya tentang cinta, ini jawapannya

Apabila awak bertanya saya tentang Cinta.. Nah, ini jawapan yang awak inginkan.. harap awak jangan terasa..

Ramai yang berseloroh dan tidak kurang juga yang mengaitkan saya, mencucuk saya dengan seseorang gadis. Saya tidak kisah, seperti biasa dengan gaya saya slumber dan bersikap cool tidak kurang juga buat-buat tak dengar dan tidak melayan. Dari dulu lagi saya sudah biasa dengan keadaan ini. Ini bukan first time saya digosip. Seperti kata Ustaz Ubaidillah Alias, semakin kita menjaga prisip hidup kita, lagi banyak tuduhan dan alakkan tidak baik yang kita akan perolehi.

Dari dahulu..

Saya dari dulu tiada pernah mencintai sesiapa yang pernah saya kenal ataupun yang tidak kenal, saya hanya mengenali dan beramah mesra sahaja dan tidak lebih dari itu dan akan cuba mengelak dari masuk topik terlalu peribadi. Jika sebelum ini saya mengatakan ada seseorang yang saya cinta, itu hanyalah rekaan semata saya untuk membuat research. Bagi saya, beramah mesra dengan wanita tidak salah, jika topik perbincangan profesional. Contoh seperti, tanya mengenai pembelajaran, prestasi belajar, minta pendapat mengenai isu semasa dan topik-topik yang lain yang boleh mendapat manfaat kepada diri sendiri dan orang lain yang mendengar.

Dari dahulu saya suka membantu kenalan saya tidak kira jantina, asalkan saya senang dengan sikap dan perwatakan seseorang itu saya tidaklah berkira. Saya tidak berkira jika awak mempunyai prinsip, awak tegas dalam agama. Saya tidak perlu kenal awak dengan dekat, memerhati dan berkomunikasi sahaja saya tahu, macam mana awak yang sebenar.

Hidup ikhlas kerana Allah..

Demi Allah swt, apabila masuk bab percintaan saya punyai prinsip. Tidak semudah itu saya akan lafazkan kalimah cinta pada seseorang wanita, bukan saya tidak gentleman tetapi hidup ini biarlah bermaruah. Agama itu jadi asas dan pegangan hidup, barulah diri awak tidak tersimpang jauh..

Jauh sekali dukacita..

Saya tidak pernah sekalipun dalam hidup ini merasa dukacita, terpinggir, kecewa dan sebagainya kerana tidak mempunyai teman wanita. Sebaliknya dalam diam, hati saya sentiasa menangis apabila saya melihat kenalan-kenalan saya yang terjebak dengan budaya couple. Mereka secara tidak langsung terjebak dengan penzinaan, yaitu zina hati. Saya takut awak diseksa oleh Allah swt.

Mengapa harus dukacita, jika hidup dan mati kerana Allah swt? Cinta itu merupakan pelengkap kehidupan, mengapa perlu bersedih, bermuram? Seseorang yang memiliki akidah yang sejahtera tidak perlu runsing tentang hal ini.

Firman Allah: Itu Al-Quran tiada keraguan di dalamnya petunjuk bagi orang-orang yang bertaqwa(Al-Baqarah Surah 2, Ayat 2)

Kebimbangan Saya..

Tidak bimbang saya pada lelaki, tetapi wanita. Maruah awak hendak diletakkan dimana? Tahukah awak, lelaki yang berani menyentuh awak itu tidak sedikitpun terdapat rasa hormat pada diri awak? Adakah kasih dan sayang diterjemahkan dengan sentuhan dan belaian?

Sabar itu iman..

Ada juga yang jenis suka pendam bertahun lamanya dalam hati, rasa cinta kepada pasangan. Dan pada akhirnya ia diluahkan. Tahukah awak, sifat sabar dan malu pada diri awak itu sebenarnya Allah swt ingin melindungi maruah awak?

Jika saya mencintai diri awak, tidak sekali saya luahkan pada awak, i will meet your family ask for married. Tidak sesekali saya akan mengajak awak untuk couple. Gentleman itu wujud apabila masanya sudah tiba, bukannya sesuatu ungkapan untuk tujuan mempermainkan, mempersendakan dan keseronokkan. Jika masa tidak sesuai, itu bukan gentleman.

Cuba awak fikir, takkanlah kita ingin nyatakan hasrat cinta semasa pelajaran pun tak habis lagi. Saat kita masih terumbang ambing dengan kewangan tidak stabil, saat kita tidak punyai ilmu agama dengan baik. Duit belanja pun pinjaman PTPTN/MARA yang support, topup pun your mommy and daddy yang support? Paling best jadi imam solat kepada ibu kita pun tak menuju mampu? – heh malulah

Hebatnya pengaruh..

Ada juga yang terpengaruh dengan rakan sebaya, rakan sebilik. Rakan disekeliling kerap bertukar pasangan, sehebat manapun pegangan agama awak, kalau awak tidak menjaga, terlalu rapat dengan mereka, secara tidak sedar virus itu juga akan berjangkit pada awak. Jika tidak, tidak pula ada perkataan “pengaruh rakan sebaya”. Tidak salah berkawan dengan mereka sebab mempunyai keserasian. Tapi jagalah iman dan taqwa awak dengan baik. Ini sahaja pesan saya pada awak.

Ini sekilas curahan dari saya.. harap jangan awak terasa..

 “Couple itu Fitnah, Perkahwinan itu Sunnah”

Saya sayang awak bagaimana? Saya jaga maruah saya, secara automatik saya menjaga maruah awak, inilah tanda saya menyayangi awak (:

Note: This articles just for guideline from me to you. At this time i’m only focus to my ambition, don’t have a time for make a love lagi. Friendship is more Awesome important for me, my friends still need my help and attention out there. Remember and keep it in your mind.

2 thoughts on “Apabila awak bertanya tentang cinta, ini jawapannya”

Tinggalkan balasan

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.