Kulit mengalami Gatal merenyam? Ini penawarnya.

Baru-baru ini saya mengalami penyakit gatal yang tak dapat dikata. Kulit jadi ada sepasang tompok merah dan keperitan gatalnya hanya Tuhan yang tahu. Pada mulanya pergi ke klinik berhampiran dan Klinik Kesihatan Kuala Lumpur di Titiwangsa, tak jalan juga.

Akhirnya saya ke Cosway untuk dapatkan garam laut mati, sebab teringat semasa zaman saya kecil dahulu, arwah umi akan belikan satu bekas garam laut mati jenama ALZARA, Natural Dead Sea Beauty Salts

hadapan
belakang

Cara penggunaannya adalah seperti berikut:

Semasa mandi, ratakan air pada seluruh badan, lumurkan garam ini dan gosok berulang kali sehingga rasa sakit dan pedih, tidak perlu tekan dengan kuat, cukup hanya gosok dengan lembut dipermukaan kulit pada kulit terkena jangkitan ataupun rasa gatal.

Kemudian, biarkan ia kering dalam masa 1,2 sehingga boleh makan 4 jam, jangan lap dengan tuala, biarkan ia kering sepenuhnya, (masa ni masih rasa pedih yang amat), bila cukup kering, barulah sapu airpaip bilas.

Sila tambah bacaan selawat dan al-fatihah untuk lebih kebaikan dalam membuat rawatan. Mudah-mudahan dengan izin Tuhan (Allah s.w.t) akan segera sembuh.

Kaedah menggunakan rawatan garam ini boleh digunakan sekiranya terdapat tanda-tanda seperti dalam gambar ini. Berlaku macam ini sebab bilik saya ada pepijat, dan alhamdulillah sudah pulih.

Bahagian belakang betis – 1
Bahagian belakang betis – 2

Tinggalkan balasan

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.