Lindungi gambar dengan Hotlink Protection

Keseronokkan dalam dunia blogging sememangnya agak menyeronokkan sehingga kadang-kadang kita tidak dapat tidur apabila kita mendapat warna tema blog yang amat memikat hati kita, dan ia akan terus mendorong kita supaya terus berblog.

Namun dalam keseronokkan pula sudah pasti akan diselitkan dengan beberapa perkara yang menyebabkan seronok tadi bertukar menjadi bosan. Ini kerana sikit-sikit blog kena ‘Bandwidth Limit Exeeded‘.

Mari lindungi gambar pada blog anda bagi mengelakkan daripada penyalahgunaan bandwidth.

Apabila anda sudah login cPanel anda. Anda akan mendapati ikon seperti ini..

Sila klik pada ikon tersebut.. dan anda akan memasuki halaman dibawah..

{Sila klik gambar diatas untuk besarkan}

Apabila sudah ke halaman diatas .Apa yang perlu dibuat adalah klik ‘ENABLE‘ sahaja. Kemudian siap!

Jadi dengan menggunakan ‘Hotlink Protection‘ melalui cPanel, anda tidak perlu menggunakan plugin khas untuk wordpress. Selamat mencuba!

6 thoughts on “Lindungi gambar dengan Hotlink Protection”

    1. Yup, kadang-kadang cara ini best dan senang. Setup pada cPanel tapi hasilnya sama saja di auto rewrite pada HTACCESS 🙂

  1. Invalid name

    Hurm, bagus gak service ni tapi cam ada kekurangan je.. Ya, dia guna storage web kita, berbanding menggunakan image viewer cam photobucket tapi ianya berbaloi untuk protection. 4 STARS GIVEN ~!!

    1. Ya, ini protection tutorial supaya menghalang orang lain linking kan gambar dari sini ke laman lain. So save bandwidth disitu 🙂

Tinggalkan balasan

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.