Syarat kelulusan i-Sinar dipermudahkan 8 Mac 2021

Berita rasmi KWSP lepas longgarkan syarat untuk i-sinar

i-Sinar ini ramai yang terkesan dengan covid sebab dibuang kerja, hilang sumber percarian rezeki. Ini termasuk saya sendiri. Sebab itu saya dari duduk saja menunggu kerja makan gaji selepas menghadiri temuduga dah 10 interview tapi belum ada yang sangkut. Oleh sebab kemahiran yang saya ini boleh dibuat freelance juga, so saya buat dan ikut mana rezeki yang datang dahulu. Continue reading “Syarat kelulusan i-Sinar dipermudahkan 8 Mac 2021”

KWSP: Kemaskini Penyata 2019 – Dividen 2018

Penyata KWSP EPF akan dikemaskini pada rekod kemasukan selepas dividen tahun 2018 diistiharkan dalam bulan Februari atau Mac 2019. Kebiasaannya, selepas buat caruman secara manual, bagi yang business sendiri, penyata akan dikemaskini dalam masa 2 Hari berkerja sahaja.

Saya sediri telah berkomunikasi sendiri melalui Twitter rasmi KWSP, khabarnya seperti yang tertera dalam screenshot

print screen twitter conversation
nota ringkas statement tidal dikemaskini di iPhone EPF apps

Pengalaman berhenti kerja

Start tengah bulan dalam tahun 2015 dah terasa bahang kegawatan ekonomi dekat Malaysia nih.. cuma tak berapa nak terasa lagi sebab masa ni aku baru setahun lebih kerja makan gaji.. banyak benda aku kena belajar dalam selok belok hal sampailah ke tahap EPF, Socso.. bab bab duit ni..

Mood kali ni aku nak kongsikan berdasarkan experience aku nak tahu hint awal yang company tu ada financial problem dan bila korang dah tahu kenalah segera ambil tindakan.. janganlah sampai dah teruk sangat sampai korang tak boleh enjoy your life.. barulah terhegeh nak mencari.. maklumlah bila cari bukan terus dapat… kena tunggu panggilan interview satu hal.. terpilih untuk kerja pun satu hal.. ikut rezeki masing-masing.. Continue reading “Pengalaman berhenti kerja”