Bila senang kawanku syurgaku bila susah?

cars-roadcoBila disebut mengenai Remaja. Pelbagai persepsi yang akan  keluar pada kotak minda. Sudah tentu banyak persepsi negative yang akan keluar berbanding positif. Ini pengalaman saya bergaul dengan orang dewasa serta orang yang lebih tua. Masing-masing mempunyai percakapan dan pandangan yang berbeza. Antaranya…

Pakcik A: Entahlah budak zaman sekarang, ikut trend pakaian. Zaman kita dahulu tiada pun pakaian ‘pelik namo jin’ ni.

Pakcik B: Anak-anak sekarang masa siang keluar dengan kawan balik malam. Bila ditegur banyak menjawab mulut orang tua.

Contohnya, bila kita nampak ada orang di pusat membeli belah berpakaian pelbagai jenis. Ada jenis pakai tudung atas (tutup kepala sahaja). Nak contoh………….? tak perlu la. nanti akan dipost pada post lain.

Continue reading “Bila senang kawanku syurgaku bila susah?”

Teknik Marketing, Mengejar Kekayaan Tanpa mengira Dosa dan Pahala

service_hostHari ini jika dilihatkan ramai diantara kita yang sibuk untuk menjadi IM (Internet Marketing). Saya memang teramatlah sokong, apatah lagi kalau mereka itu terdiri daripada orang Melayu kita. Kalau boleh bukan nama je Melayu, tapi Melayu Islam. InsyaAllah jika anda/anti/awak/engkau semua nak berniaga online ke, nak jadi IM ke, mahu niaga itu ke ini ke terserah namun jangan sesekali meng-SPAM serta melanggar syariat Islam. Kalau langgar perkara yang ditegah agama, tak ke mana punya. Sebab rezeki umat manusia Allah s.w.t yang berikan, bukan manusia. Ingat tu!

Continue reading “Teknik Marketing, Mengejar Kekayaan Tanpa mengira Dosa dan Pahala”

Mengapa penulisan perlu ada haha, hehe ,hoho?

hahaheheKebanyakan penulisan yang saya baca acap kali diamalkan dalam mana-mana penulisan. Ini termasuklah kebanyakan blog, ruangan chatting, penulisan pada email dan sebagainya. Saya terasa hairan sampai bilakah budaya suka menulis dalam ‘haha’, ‘hehe’, dan ‘hoho’ ini akan berlarutan dalam budaya penulisan kita hari ini.

Continue reading “Mengapa penulisan perlu ada haha, hehe ,hoho?”